10 Sürpriz Bel Ağrısı Nedeni

Bel Ağrısı

Bel ağrısı şikayeti olan birçok kişi hemen bel fıtığı oldum korkusuna kapılır. Oysa bel ağrısı çeken kişilerin çok büyük bir kısmında yapılan tüm detaylı tıbbi incelemelere rağmen ağrıya neden olabilecek hiçbir hastalık saptanamaz. Sadece yatağınız ya da ayakkabılarınız dahi masum birer bel ağrısı nedenleri olabilirler.

1. Sağlıksız Beslenme

Bel ağrısına neden olabilecek masum faktörlerin birincisi sağlıksız beslenme nedeni ile aldığımız aşırı kilolarımızdır. Fazla kilolarımız ne kadar az ise bel ağrısının o ölçüde daha seyrek görülmekte olduğunu ve daha kolay tedavi edilebildiğini belirtmekte.

2. Hareketsiz Yaşam

Hareketsiz yaşam, günlük hayatımızın her anında kullandığımız otomobil, asansör ve spor yapmamak kilo almaya, kas ve eklemlerimizin esnekliklerini kaybetmelerine ve bel ağrılarımızın daha kolay ortaya çıkmasına neden olmakta. Bel egzersizleri ile bel kaslarımız daha güçlü ve esnek hale gelerek omurgamızın dik durmasına destek olurlar. Kardiyo ve ağırlık çalışmaları önemli olsa da yoga ve stretching egzersizlerinin de belimiz için özellikle önemli olduğunu unutmayalım.

3. Yanlış oturmak

Otururken baş ve omuzlarımızın belimize göre daha önde olmasının bel ağrısına neden olabileceğini belirtmekte. Özellikle masa başında uzun saatler çalışanların bel ağrısından korunmak için oturma pozisyonlarına dikkat etmeleri ve oturdukları koltuğu doğru seçmeleri, gerekirse bel eğimini destekleyecek ince bir minder ile bellerini desteklemeleri faydalı olacaktır.

4. Ofis Sandalyemiz

Çalışırken, bilgisayar başında, otomobille ya da uçakla seyahat ederken ya da uzun bir filmi seyrederken dahi uzun süre hareketsiz bir şekilde oturmak bel ağrısı nedeni olabilir. Oturur pozisyonda belimizde bulunan omurlar arasındaki vücudun doğal amortisörleri olan disk eklemleri içindeki basınç artarak bel ağrısına neden olabilir. Eklem yüzeyinde zamanla gelişen çatlaklar ve aşınma nedeniyle eklem ağrı daha kolay ve kısa sürede ortaya çıkabilir. Oturarak çalışanların saat başı yerlerinden kalkmalarında, hareket etmelerinde ve doğru oturma pozisyonlarını destekleyecek bir sandalye seçmelerinde fayda vardır.

5. Yıpranmış Ayakkabılar

Tabanı yıpranmış bir ayakkabı da yürüyüş sırasında omurganın dengesini bozarak bel ağrısına neden olabilir. Ayak taban çukurları derin kişiler biraz daha topuklu ayakkabıları, ayak tabanları daha düz kişiler ise biraz daha düz ayakkabıları tercih etmeliler.

6. Eskimiş Bir Yatak

Yatağınız, uzandığınız zaman vücudunuzun tüm noktalarına eşit destek vermeli ve özellikle beliniz ile yatak arasında boşluk kalmamalıdır. Orta sertlikte yataklar tercih edilmelidir. Aşırı sert ya da aşırı yumuşak yataklar da bel ağrısına neden olabilirler.

7. Büyük Göğüsler

Büyük göğüsler vücudun ön kısmına daha fazla yük bindirerek omurganın öne doğru eğilmesini teşvik eder ve bel ağrısına neden olabilirler. Göğüslerin ağırlığını dengeleyecek, omurgaya destek olacak bir sütyen kullanılması bel ağrılarını hafifletecektir.
Büyük göğüsler nedeniyle bel ağrısı çeken kadınların omurgayı dengelemesi için uygun bir sırt çantası kullanmaları daha dik durmalarına ve bel ağrılarından kurtulmalarına yardımcı olacaktır.

8. Ağır Omuz Çantaları

Omzunuza astığınız ağır bir çantayı taşımak için omurganız karşı tarafa doğru bükülerek çantanın yükünü dengelemeye çalışır. Omurganın yana doğru eğilmesi disk eklemi dediğimiz eklemlerin üzerinde simetrik olmayan, dengesiz bir yük oluşturur, bel kasları gerilir, hatta siyatik siniri üzerinde baskı ve sıkışma dahi oluşabilir ve tüm bunlar bel ağrısına yol açabilirler. Evden çıkarken bu kadar ağır bir çantaya ihtiyacım var mı diye düşünün, çantanızın içinde gereksiz ve ağırlık yapan fazlalıkları çıkartın ve çantanızı hafifletin.

9. Sigara

İşte sigarayı bırakmak için bir neden daha.
Sigara kullananlarda bel ağrısının kullanmayanlara oranla en az iki kat daha sıklıkla ortaya çıktığını belirtti. Sigara vücuttaki tüm hücrelerde olduğu gibi omurgayı dengeleyen disk eklemi hücrelerinin de daha az oksijenle beslenmelerine ve daha kolay yıpranmalarına neden olarak bel ağrısı ortaya çıkartmakta.

10. Stres ve Depresyon

Stresin ve depresyonun bel kaslarını gererek spazma yol açtıkları ve bel ağrısı nedenleri arasında olduğu bilinmektedir. Depresyon dönemlerindeki hareketsiz yaşantı da bel ağrısının ortaya çıkmasına katkıda bulunabilir. Egzersizler ile bel ağrınızda hafifleme olmuyor ise stres ve depresyon için tedaviye ihtiyaç duyabilirsiniz.

RANDEVU VE UZMAN GÖRÜŞÜ ALMAK İÇİN (0212) 541 62 62
http://kineziterapi.com/blog/48-10-surpriz-bel-agrisi-nedeni

Yorumlar

  1. Yazınız tamamen benim yazımın kopyası. Bu konuda benden izin almadınız. Bu yazıyı kaldırmanızı rica ediyorum. Dr. Tunç KOÇ

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Traksiyon (Çekme Aleti) ile Boyun Tedavisi

Çocuklarda Skolyoz (Omurga Eğriliği) Tedavisi

Ankilozan Spondilit (Bechterew Hastalığı) Tedavisi