Bel Ağrılarının Sebepleri ve Tedavisi

Hemen hemen her insan bir kez olsa dahil bel ağrısıyla karşılaşmıştır. Oldukça şiddetli olabilen bel ağrısı, çoğunlukla cerrahi girişime gerek kalmadan kendiliğinden geçebilmektedir. Nitekim hastanede takip edilen hastaların %50’sinde bel ağrısı düzenli olarak ortaya çıkarak yıllarca bir takım rahatsızlıklar verebilmektedir. Bununla birlikte sırt ve bel ağrıları birbirinden çok farklı nedenlere bağlı olabildiğinden doğru teşhis ve tedavi için tıp merkezi veya kliniğe deneyimli uzmana görünmek yararlı olacaktır.

Genellikle bu tarz ağrılar on ikinci kaburga çifti ile gluteal oluklar arasındaki bölge ile sınırlı olur. Bu bölgede ağrının sebebi olabilecek birkaç yapı bulunmaktadır:
  • kas-bağ sistemi;
  • omurga ve sinirler;
  • mide-bağırsak sistemi;
  • böbrekler;
  • cinsel organlar.
Öncelikle belirtmek gerekir ki iç organların çalışması dolaylı olarak omurga ve sinirlerle bağlantılıdır; diğer taraftan omurga ve kasların çalışması da kasların içerisinde yer alan kan damarlarınca beslenme koşullarına bağlıdır. Böylece; atrofik olan kaslar ve bağ sistemi bel ağrısının en sık nedenlerinden biridir. Kas ve bağ atrofisine neden olabilecek durum olarak; vücudun alışılmadık ağırlıklara maruz kalması (karting, fitness aktiviteleri gibi) sonucunda oluşan spazm olabilir. Bunun dışında; sık sık uygulanan aşırı yoğun fiziksel aktiviteler de; zamanında rehabilitasyon uygulanmadığı takdirde bel ağrısına neden olabilir.
Toplam 5 omurdan oluşan bel omurgası sakrum ve 4-5 omurun birleşmesinden meydana gelen kuyruk sokumu ile sonlanır. Omurlar arası boşlukların içerisinden, alt ekstremite ile iç organların faaliyetini kontrol eden sinir kökleri uzanmaktadır. Sıklıkla; omur arası disk hasarı veya omur deformitesi nedeniyle yangılanan dokular sinir kökünün sıkışmasına neden olur (osteokondroz, disk hernisi ve osteoartrozda görülür). Bu durumda oluşan ağrı bel bölgesi ile sınırlı kalmayıp sinirler aracılığıyla alt uzuvlara doğru yayılabilme özelliğine sahiptir.
Merkezimizde uygulanan bel ağrısı tedavisi tamamen bireysel olarak gerçekleştirilmekte olup tedavide omurga ve bağlı olduğu yapılardaki kan dolaşımını düzeltmeye yönelik doğru egzersizlerin seçilmesi esastır.

Bel Ağrılarının Nedenleri

Gerçek: “İstatistik verilerine göre toplumun %90’ınında bel ağrısına rastlanılır. Bel ağrısı onlarca değişik sebepten olabilmektedir”.

Bazı durumlarda bel ağrısı böbrek, sindirim sistemi, cinsel organ gibi iç organ bozukluklarına bağlı olabilir. Ancak sıklıkla osteokondroz gibi dejeneratif omurga bozuklukları tarafından tetiklenir.
Bel, dejenerasyona en çok maruz kalan omurga bölümüdür ve bu hiç de şaşırtıcı değil, çünkü esas yük lumbosakral omurga bölümüne biner. Özellikle bu bölümde yer alan omur arası diskler zarar görür. Bel ağrısı akut şiddetli veya uzun süreli ve genellikle kronikleşen künt ağrı şeklinde olabiliyor. Eskiden doktorlar ağrının nedenini bel omurgasında yer alan sinir köklerinin sıkışmasına bağlıyorlardı.

Bel Ağrılarının Tedavisi

Rahat nefes almanızı, hareket etmenizi imkansız kılacak kadar normal yaşam tarzınızı kısıtlayan şiddetli veya künt bir bel ağrınız oldu mu hiç?
Peki doktorların size neler söylediğini hatırlayınız.
Tonlarca ilaç, blokaj ve fizyoterapi seansı mı önermişlerdi? Peki uzun sürdü mü rahatlamanız?
Muhtemelen hayır. Yoksa daha etkili bir çözüm arayışı içerisine girip şu anda sitemizi ziyaret eder miydiniz?

Peki neden biliyor musunuz? Çünkü şimdiye kadar tedaviniz hep hastalığın sonuçlarını ortadan kaldırmaya yönelikti, hastalığın temelinin çözülmesine değil. Diğer ifade ile siz ağrı ile mücadele ettiniz, ağrının sebebi ile değil.

Bizimle gerçeklere bakış açınız tamamen değişecek. Uzman ekibimizin deneyimi sayesinde çok sayıda başarılı hasta örneği ile ağrı ile mücadele edilebileceğini ortaya koyan Kineziterapi Fizik Tedavi Merkezimizde hareket ile tedavi yöntemi olan kineziterapi temeline dayalı, tamamen ilaçsız tedavi yöntemleri uygulanıyor.

Kliniğimizde uygulayacağınız tedavi küründen sonra hayata bakışınız değişecek, bir insan vücudunu meydana getiren bileşenlerin birbiriyle ne denli sıkı bir bağ halinde olduğunu kavrayacaksınız. Tüm vücudunuzun kas ve bağlarını güçlendirerek kan dolaşımınız, tansiyonunuz düzenlenecek, damarlarınız güçlenecektir. Hastalarımız bel ağrısından kurtulmalarının ötesinde hayatı dolu-dolu yaşamanın, nefes almanın, hareket etmenin mutluluğuna kavuşuyorlar.

RANDEVU VE UZMAN GÖRÜŞÜ ALMAK İÇİN (0212) 541 62 62
http://kineziterapi.com/bel-agrilari

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Traksiyon (Çekme Aleti) ile Boyun Tedavisi

Çocuklarda Skolyoz (Omurga Eğriliği) Tedavisi

Ankilozan Spondilit (Bechterew Hastalığı) Tedavisi