Boyun Fıtıkları Neden Oluşur?

boyun fitiklariOsteokondrozun karmaşık ve kademe-kademe gelişen komplikasyonu olan herniasyon (fıtıklaşma) süreci birkaç evreden oluşur. Birinci evrede; iki omur arasında yer alan disk ilk önce içerisindeki suyu kaybeder, ardından da çekilip küçülür, elastikiyetini ve yastıklama görevini yitirir. Diskin dış tabakasını oluşturan “annulus fibrosus” adı verilen halka incelmeye başlar ve en sonunda yırtılır. Disk merkezindeki “nucelus pulposus” adı verilen çekirdek yapı ise omur kenarlarından taşarak omurilik kanalı içerisine bir kabarıklık oluşturur. Bu durum protrüzyon olarak adlandırılır. Başka bir ifade ile boyun fıtığı oluşur.
Boyun fıtığının temel belirtileri arasında omuzlarda ve kürek kemiklerinde şiddetli ağrı, ani boyun çevirmede ani krizler, kol uyuşması, kas spazmı, bisepslerde (kol kaslarında) ve el bileklerinde güçsüzlük, parmaklarda ve önkollarda duyu bozukluğu sayılabilir.

Osteokondroz ve Omurlarda Görülen Dejeneratif Değişimler

Osteokondroz söz konusu olduğunda, omurlararası diskler, eklem yüzeyleri ve ligamentous apparatus adı verilen bağ sistemi üzerindeki olumsuz etki, kas atrofisinden (kas kaybından) kaynaklanır. Omurların yapısındaki bozukluklar bir bölgeyi komple etkiler.

Boyun ağrısı dışında görülen belirtiler:
  • Baş dönmesi;
  • Hipertansiyon;
  • Ense bölgesinde ağrı;
  • Boyunda iğnelenme, çıtlama
  • Sürekli baş ağrısı; Beyin kan dolaşımının bozulması
Eskiden röntgen veya MR tanı yöntemi ile hastalığın ana sebebinin kolaylıkla tespit edilebileceği düşünülüyordu. Ancak söz konusu tetkikler kas dokusunu mercek altına almaksızın yalnızca kemik ve kıkırdak dokularındaki değişiklikleri saptayabiliyor. Oysa kemik ve kıkırdakların magnezyum, kalsiyum, fosfor ve çeşitli mikro element ihtiyacını karşılayan kaslardır.
Aşırı gerilen derin boyun kasları vertebral artere, yani omurga atardamarına bası yapar, bu nedenle beynin kan ihtiyacı tam olarak karşılanamaz. Beyindeki yetersiz kan dolaşımı ise kan basıncında sıçramaların yanı sıra depresyona, baş dönmesine, vejetatif vasküler bozukluklara, halsiziğe yol açar.

Dejeneratif Boyun Bozukluklarının ve Boyun Fıtığının Sonuçları Nelerdir?

Boyun sorunları üst ekstremite (uzuv) atrofisinden kalıcı sakatlığa kadar giden çok ciddi sonuçlar doğurabiir. Bu bölgedeki dolaşım bozuklukları netice itibariyle beyin kan dolaşımının bozulmasına ve hafıza kaybına yol açabilir. Söz konusu hastalık hastanın yaşam kalitesini önemli oranda olumsuz etkileyerek, hasta solgun, bağımlı olur ve enerjisini kaybeder.

RANDEVU VE UZMAN GÖRÜŞÜ ALMAK İÇİN (0212) 541 62 62
http://kineziterapi.com/boyun-fitiklari-neden-olusur

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Traksiyon (Çekme Aleti) ile Boyun Tedavisi

Çocuklarda Skolyoz (Omurga Eğriliği) Tedavisi

OFİS ÇALIŞANLARINI TEHDİT EDEN HASTALIKLAR