Topuk ve Ayak Bileği Tedavisi

Ayak Bileği Rehabilitasyon

Ayak bileği ağrısı, koşu bandında veya eğimli yüzey üzerinde yürüyüş veya koşu esnasında pek çok kişi tarafından sıkça karşılaşılan bir sorundur. Ağrının nedeni; ayak bileğindeki ufak bir tramadan muhtelif artrit türlerine kadar değişik nedenlere bağlı olabilir.

Ayak bileğinin yapısı ve buna bağlı ağrılar

Ayak bileği (eklemi); kas-kemik bağları ile birbirlerine bağlanmış baldır kemiği, kaval kemiği ve topuk kemiği olmak üzere toplam üç kemikten oluşmuştur. Ayak bileğinin hareketliliği, yani ayağın bükülme ve açılma hareketleri belirli bir kas grubu tarafından sağlanır. Ayak bileğinin herhangi bir kısmında – kas, kiriş veya bağlarında bir zedelenme olduğunda ağrı hissederiz. Aynı zamanda bu ağrılar başka hastalıklara bağlı olabilmektedir.

Zedelenme sonrasında en yaygın görülen belirtilerden olan ayak bileği ağrısı; aşık kemiğinde oluşan ödem ve morluk nedeniyle hastanın vücut ağırlığını ekleme bindirmesini zorlaştırır.

Ayak bileğinde şiddetli ağrıya neden olan diğer durumlar kiriş (kemik kaslarını içerir), kıkırdak (eklemlere yastıklama görevi yapar), kan damarlarları gibi diğer yapıların zedelenmesi veya yırtılmasıdır. Bazı durumlarda ağrı ayakucu, baldır, diz ve hatta kalçanın diğer kısımlarına yayılabilir.

Ayak bileği ağrısının nedenleri neler?

Aşık kemiği ve ayakucunda ağrı ve şişkinliğe neden olan en yaygın travma türü ayak incinmeleridir.

Çıkık

Ayak bileği çıkığı; kemikleri birbirine bağlayan ve ayak bileği eklemini destekleyen bağ ve doku şeritlerindeki yırtık nedeniyle şiddetli ağrıya neden olur. Söz konusu bağ ve şerit dokular; fiziksel egzersiz veya düz olmayan yüzeyde yürüyüş esnasında meydana gelen ani burulma hareketleri nedeniyle aşırı yük altında kalarak zedelenebilir veya tamamen yırtılabilir.

Aşık kemiği çıkıntısı dislokasyonu (yerinden çıkması) ayak bileğinde ağrı, hematom ve ödemle kendini gösterir. Belirtilerin ağırlık derecesi burkulmanın ciddiyet boyutuna bağlı olarak değişir. III. derece burkulmalarda belirtiler daha ağır ve ciddi olur. Bunun sebebi; I. ve II. derece burkulmalardan farklı olarak ayak bileği ligamentlerinin tamamen yırtılmış olmasıdır. I. ve II. derece burkulmalarda ise bağlar burkulma nedeniyle incinmiş veya kısmen yırtılmış olur.

Ligament (bağ) yırtıkları; aşık kemiği çıkıntısındaki ağrı, ödem ve şişkinliğin en önemli sebeplerindendir.

Ayak bileği eklem ağrısı

İncinme, burkulma ve yırtılma dışında; yürüyüş esnasında ayak bileğinde hissedilen ağrının temelinde aşağıdaki ciddi rahatsızlıklar yatabilir:
  • Artrit (romatoid artrit, osteoartrit);
  • Malleolar (aşık çıkıntısı) tendinit;
  • Gut hastalığı;
  • Topuk fasiiti
Söz konusu hastalıklar eklemlerde yüksek miktarda ürik asit birikmesi sonucunda gelişir. Ürik asidin ayak bileği ekleminde birikmesi durumunda aşık çıkıntısı bölgesinde ağrı ve şişkinlik olur.
Romatoid artrit ve tendinit gibi inflamatuvar hastalıklardan müzdarip olan kişilerde de aşık kemiği çıkıntısı bölgesinde ağrı ve ödem oluşması olağan bir durumdur. Osteoartrit kıkırdağın yıpranmasına bağlı dejeneratif bir hastalıktır. Kemik uçlarındaki eklemlerde yer alan bir bağ doku olan kıkırdak, kemiklerin birbirlerine sürtünmesi esnasında yastıklama görevi yaparak kemikleri iltihaplanmaya karşı korur.

Osteoartritten etkilenmiş olan ayak eklemlerine aşırı ağırlık verildiğinde ayak bileği ekleminde veya çevresinde şiddetli ağrı, sertlik ve ödem oluşur, hareket açıklığı daralır.

Ayak bileğindeki ağrı ve ödemin diğer nedenleri

Kadınlarda ayak bileği şişkinliği özellikle dikkat çekicidir. Çünkü erkeklere oranla ayak bileği ağrısı ve ödemi kadınlarda daha çok daha sık görülür. Bu şikayetlerin nedeni regl ve hamilelik gibi bir takım doğal olgulardır. Hamilelik döneminde oluşan ödemler daha ciddi boyutta görülür. Diğer eşlik eden nedenler arasında konjestif kalp yetmezliği, siroz gibi kronik karaciğer hastalıkları, sklerodermi, böcek ısırması, dar ayakkabı, diyet esnasında yanlış beslenme, uzun süre ayakta kalma gibi etkenler yer alıyor.

Ağrı kesici almak gerekli mi?

Ağrı kesici ilaçlar bir yandan eklemdeki ağrıyı giderirken diğer taraftan olumsuz etki yaratır. Çünkü ağrı, çevredeki kasların düzgün çalışmadığı, eklemin aşırı ağırlıklara maruz kaldığının bir sinyalidir yalnızca. Ağrı kesicinin etkisi ile ağrı ortadan kalktığında kişi sorunlu eklemin üzerine yüklenmeye devam eder. Aynı zamanda ağrı kesici ilaçlar ayak bileği kaslarının fonksiyon dengesini değiştiremez, yani rahatsızlığın kaynağına etki etmez.

Ağrı kesiciler ile semptomatik tedavi uygulanmasının neticesinde eklem rahatsızlığı aksine ilerler. Çünkü ilaç tedavisi hastalığın sebebini gidermez, sadece ağrıyı azaltır. İşte bu nedenle merkezimizde temel tedavi yöntemi olarak hastalığın kaynağına etki eden ilaçsız ve ameliyatsız kineziterapi yöntemi uygulanmaktadır.

Kineziterapi yöntemi ile ayak bileği ağrısı tedavisi

Ayak bileğindeki ödem ve ağrı bazen ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Bu nedenle kendisinde bu belirtileri gören kişilerin acilen doktora başvurmaları gerekmektedir. Kineziterapi Fizik Tedavi Merkezimizde ayak bileği ağrınızdan kurtulabileceksiniz.

Bireysel olarak belirlenen, özel egzersiz aletleri desteği ile uygulanan eklem tedavi programı iyileşme için gerekli olan kasları çalıştırmaya yardımcı olur. Doğru olarak yapılan iyileştirici dekompresyon egzersizleri eklemler ve omurga üzerindeki ağırlığın kalkmasını, etkilenmiş bölgedeki kan dolaşımının ve lenf drenajının düzelmesini sağlar. Tedavi sürecinde bağların elastikiyeti, kasılma ve trofik fonksiyonları onarılır, ayrıca eklemlerin hareketliliği artar ve dolayısıyla eklemler daha iyi beslenir. Daha sonrasında kemik ve kas dokusunun yenilenme mekanizmaları devreye girer, yangı ve ağrı ortadan kalkar, hareketlilik geri kazanılır.

Kineziterapi yöntemi; çok fonksiyonlu rehabilitasyon aletlerinin desteği ile uygulanan doğru ve emniyetli fiziksel egzersiz temeli üzerine kuruludur. Söz konusu yönteme uygun olarak yapılan egzersizler aracılığıyla kas dışında ayrıca kas kirişleri ve bağlar, sinir sistemi, kalp-damar sistemi, solunum sistemi, sindirim organları, endokrin sistemi da etkinleştirilir. Bu arada vücut endorfin adı verilen ağrı kesici etkisine sahip özel maddeler salgılamaya başlar. Kas sistemine etki edilmesi ile birlikte organizmanın öz düzenleme mekanizmaları devreye girer. Böylelikle tedavinin etkisi yalnızca belirli bir eklem veya kas grubunda sınırlı kalmayıp tüm bünye genelinde kendini gösterir.

RANDEVU VE UZMAN GÖRÜŞÜ ALMAK İÇİN (0212) 541 62 62
http://kineziterapi.com/topuk-ve-ayak-bilegi-tedavisi

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Traksiyon (Çekme Aleti) ile Boyun Tedavisi

Çocuklarda Skolyoz (Omurga Eğriliği) Tedavisi

Ankilozan Spondilit (Bechterew Hastalığı) Tedavisi