DONUK OMUZ SENDROMU TEDAVİSİ


“Donuk omuz” sendromu (adesiv kapsülit) omuz eklem kapsülünün ile eklem sıvısı salan zarın difüz bozukluğu ve iltihabı sonucunda eklem bölgesinde oluşan ağrı sendromudur.

DONUK OMUZ SENDROMUNUN BELİRTİLERİ

“Donuk omuz” sendromu; omuz ekleminde şiddetli künt ağrı ve hareket kısıtlılığı ile kendini gösterir. En ufak bir harekette omuzda ve kolda ani sancı şeklinde ağrı duyulur.
Hareket açıklığı; hastanın kendisinin kolunu hareket ettirip ettiremediği (aktif hareketler) veya muayene esnasında eklemin hareket açıklığını test etmek suretiyle (pasif hareketler) ile tespit edilir. Her yön için hareketin belirli bir sınırı var, bu sınırın ötesinde hareket mümkün değil. Donuk omuz olgusunda bu sınırda ağrının şiddeti doruk noktasına ulaşır.
Omuz ağrısı geceleri de çok rahatsız edebilir. Kişi giyinmede, saç taramada, herhangi bir nesneye uzanıp almada zorluk çekebilir. Söz konusu rahatsızlık birkaç ay veya yıl içerisinde gelişebilir.

DONUK OMUZ SENDROMUNA YOL AÇAN NEDENLER

“Donuk omuz” sendromu, omuz eklemi ile ilgili olup şiddetli ağrı ile seyreden başka bir rahatsızlığın, örneğin bursit ve artroz sonucunda gelişebilir. Omuzumuz ağrıdığında istem dışı olarak omuzu korumaya özen gösteririz. Fakat omuz ekleminin uzun süre boyunca hareketsiz kalması yumuşak dokularda yapışıklık oluşmasına, eklem kapsülünün çekilip buruşmasına yol açar.
Söz konusu hastalık, kronik obstrüktif akciğer hastalığı, kalp krizi gibi herhangi bir sistemik hastalığın sonucunda baş gösterebilir. Şeker hastası her beş kişiden birinde “donuk omuz” sendromu özellikle sık görülür.
Bu durumda geleneksel tıp ağrı kesici ve yangı giderici etkisine sahip non-steroid anti inflamatuvar ilaçlar kullanır. Bu ilaçlar doktorlar tarafından enjeksiyon, tablet veya merhem şeklinde önerilebilir. Ek olarak doktorlar tarafından sıklıkla başvurulan masaj, ısı kürü, akupunktur gibi fizik tedavi yöntemleri ile geçici bir rahatlama sağlanabilir, ancak bu hastalığın kaynağına yönelik kalıcı bir çözüm getirmez. Bir süre sonra omuz yeniden ağrımaya başlar ve her seferinde gittikçe daha şiddetli seyreder.

KİNEZİTERAPİ YÖNTEMİ İLE DONUK OMUZ SENDROMU TEDAVİSİ

Merkezimizde kişiye özel olarak belirlenen ağırlıklarla ölçülü olarak arttırılarak uygulanan güç yöntemi ile “donuk omuz” sorununa çok farklı bir tedavi yaklaşımı sunuyoruz. Bireysel olarak oluşturulan egzersiz programına göre uygulanan ağırlık egzersizleri tedavi ve rehabilitasyon amaçlı özel egzersiz aletleri yardımı ile gerçekleştirilir.

KİNEZİTERAPİ YÖNTEMİNİN ETKİSİ NEDİR? TEDAVİ SONUCU NEDİR?

Merkezimizde uygulanan kineziterapi yöntemi hastalığın ana sebebinin ortadan kaldırılmasını mümkün kılar. Günümüzde bu yöntem eklem ağrılarında en etkili çözümlerden biridir.
Kineziterapi uzmanı doktorumuz mevcut sağlık durumunuzu, hastalık geçmişinizi göz önüne alarak kişisel egzersiz programınızı belirleyecek, egzersizleri doğru ve düzenli uygulayıp uygulamadığınız kontrol edecektir.
Etkin bir şekilde hareket etmenin mümkün olmadığı hastalığın başlangıç evresinde uygulanan kineziterapi yöntemi ağrı sendromunu hafifletme veya ortadan kaldırma olanağını sağlar. Dönüşümlü olarak uygulanan kas gevşetme ve germe hareketleri, etkilenen bölgedeki kan dolaşımının düzelmesine, bağların güçlenmesine yardımcı olur. Kineziterapi yöntemi sayesinde tedavi süresi önemli oranda kısalır, yitirilen fonksiyonlar geri kazandırılır, nüks riski azalır. Ağırlık egzersizleri tüm kas gruplarını çalıştırarak eklemin ve çevre dokularının daha iyi beslenmesine yardımcı olur.

Bir diğer önemli husus şu ki omuz eklemine yönelik koruyucu/önleyici tedavi uygulamak, tedavi etmekten daha kolay ve etkilidir. Bu açıdan; kendinizde ilk belirtileri gördüğünüzde hemen merkezimize başvurmanız önem kazanmaktadır.

RANDEVU VE BİLGİ ALMAK İÇİN  0212 541 62 60

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Traksiyon (Çekme Aleti) ile Boyun Tedavisi

Çocuklarda Skolyoz (Omurga Eğriliği) Tedavisi

Ankilozan Spondilit (Bechterew Hastalığı) Tedavisi