OSTEOARTRİTLERİN TEDAVİSİ

Genç, zinde ve sağlıklı olmak iyidir. Ancak, bizim eklemlerimiz vücüdumuzdaki arızaları daha biz hazır olmadan çok daha erken ortaya çıkarırlar. Ne yazık ki, birçok kişi erken dönemde şişlik, eklemlerdeki rahatsız edici his ve ağrı belirtilerini fark etmeye başlıyor ki bu belirtiler artrit veya artroz semptomudur.
Osteoartroz (osteoartrit) – boyun, sırt ağrısı, kronik eklem patolojilerinin doğrudan nedenlerinden biridir. Temel özelliği – eklem kıkırdağı kaybı ve kemik hipertrofisidir.

Kendinizi kontrol edin! Osteoartrozun semptomları aşağıdaki gibidir:

  • Merdivenlerden yürüme güçlüğü (özellikle aşağıya doğru);
  • Ağrının kademeli gelişimi, eklemlerde krepitasyonların ortaya çıkması;
  • Vücut ağırlığından dolayı ağrı artışı ve huzurun bozulması;
  • Oluşan rijitliğin, aktiviteye başladıktan 20-30 dk sonra azalması;
  • El eklemlerinin interfalangeal bölgesinde oluşan nodüller, zaman geçtikçe el ve ayaklarda deformasyonlara eğilim göstermesi;
  • Kemik dokusunun büyümesi sonucu eklem boyutunun artışı;
  • Sinovit , eklem kapsülünün iç tabaka enflamasyonu neticesinde kıkırdak yıkımı sonucu nadiren gelişen şişlik ve sıvı birikimi.
"Osteoartroz" kesin tanısı X-ray görüntülerinin yorumlanması sonucu konur. (Hastalığın diğer isimleri – hipertrofik osteoartrit, eklemlerin dejeneratif hastalığı, deformasyonla seyreden artroz).
Eğer artrit nedeni bir enfeksiyon olarak kabul edilirse, artroz eklemlerin enfeksiyon kaynaklı olmayan harabiyetinin göstergesidir. Komplikasyon olarak, enflamasyon hastalığın ileriki evrelerinde katılabilir. Artrozun temel nedeni,eklem ve kıkırdak üzerine düzensiz binen yük sonucu ortaya çıkan metabolik bozukluktur.
Hastalık yaşlılık hastalığı olarak kabul edilir, ancak yaralanma sonucunda da oluşabilir. Bu hastalık erişkinlik döneminde, kadınlarda erkeklere göre 2 kat daha fazla oranla yaygın görülmektedir.

HASTALIĞIN DOĞASI NASILDIR VE KİNEZİTERAPİ HASTALIĞIN YÖNÜNÜ İYİLEŞME YÖNÜNE ÇEVİRMEDE NASIL YARDIMCI OLUR ?

Eklem; kas, bağ ve eklem sıvısından oluşur. Eklem sıvı içerirse çalışabilir, aksi takdirde artrit gelişir ve eklem kurur. Bununla birlikte eklemlerin yüzeyinde deformasyonda (artrozda) gelişiyor ise, o zaman tedaviye yaklaşım başkadır.
Doktorlar NSAII (Non steroidal antienflamatuar ilaçlar) ile birlikte değişik kondroprotektif ilaçları reçetelendirdiklerinde bu uygulama artrozu durdurmamaktadır. Uzun süreli tedavinin sonucu başarısız olur. 
Bütün mesele kan damarları aracılığıyla beslenen kasların ve bağların zayıflamış olmasıdır.  Ama eğer aynı durum diz hareketini kısıtlıyacak kadar ilerlemişse – o zaman en kötü tavsiye olan cerrahi müdahaleyi bekleyebilirsiniz.

AMA BİR ÇÖZÜMÜ VAR!

Kliniğimizde osteoartrit tedavisinde, kalça ve diz eklemleri için belirli bir teknoloji üzerinde simülatörlere göre eğitim tasarlanmış olan doğal teknikleri kullanıyoruz.
Diz ve kalça eklem tedavisinde farklı bir yaklaşım kullanılır. Her hasta için sağlık durumu, kişisel özellikleri ve komorbiditesi dikkate alınarak bireysel program tasarlanmaktadır.
Buna ek olarak tedavi edilmeyen eklemlerin tedavisi ve travma sonrası eklemin rehabilitasyonu gerçekleştirilmektedir (omuz, diz, ayak bileği).

KALÇA OSTEOARTRİTİ'NİN (KOKSARTROZ) NEDENLERİ, BELİRTİLERİ, KİNEZİTERAPİ İLE TEDAVİSİ

Koksartroz , büyük kalça eklemlerinin deforme artrozudur. Hastalığın uzun ve ısrarlı süreci sonrası eklem kıkırdağı ve eklem çevresindeki dokular zarar görür. Sonuçta biz alt ekstremitemizin hareketini kalça ekleminde olan küre şeklindeki bağlantı ile sağlarız.

KOKSARTROZUN NEDENLERİ ŞUNLARDIR:

  • Çocukluk döneminde tedavi edilmemiş kalça displazisi;
  • Pelvisin fizyolojik konumunu değiştiren, omurga eğriliği;
  • Eklemlerdeki distrofik değişiklik;
  • Sedanter yaşam tarzı;
  • Sürekli oturarak iş yapmak;
  • Uzun süre dikey konumunu korumak, uzun mesafeli yürüyüşler yapmak, sürekli «ayak üzerinde» olmak;
  • Kas yetmezliği.
Kalça kaslarının fonksiyonları bozulduğunda, kalçadaki yükü alt ekstremite kasları dengelemeye çalışır ve bu da sürekli sırt ağrısına neden olur. Sonuçta işlerliğinin kaybı sakatlığa yol açabilir.
Kinezoterapi, koksartroz tedavisinin efektif metodunun temeli, güçlü antrenmalara dayalıdır.

DÜZGÜN HAREKET İLE:

  • Pelvis kasları iyileşmeye başlar, koksartroz gelişimi yavaşlatılır;
  • Venöz yatakta tıkanıklık azalır ve venöz kan akışını arttırır;
  • Periartiküler kaslara kan temini uyarılır, eklem beslenmesi iyileşir.

BU NASIL OLUR?

  • Eklemlere aratrak devam eden tarzda yüklenen yük ve ard arda uygulanan egzersizlerin sonucu eklemlerde metabolizma iyileşir ve ağrı kaybolur. 
  • Buna ek olarak, güçlü egzersizin bir sonucu olarak o bölgede testosteronun büyük bir akını olur, ve bu da daha iyi kalsiyum emiliminin bir göstergesidir. Bir başka ciddi bir tehlike olan osteoporoz da ortadan kaybolur.
  • Ayrıca ağrıyı azaltan endorfinin büyük miktarda üretimi gerçekleşir.
  • Eklemin kas ve bağlarının esnekliği artar.

OMUZ EKLEMİ ARTROZU'NUN (DONMUŞ OMUZ SENDROMU) OLUŞUM NEDENİ, KİNEZİTERAPİ YARDIMIYLA TEDAVİSİ

Omuz eklemi artrozu (humeroscapular periartroz, «donmuş eklem» sendromu) elleri yukarı kaldıramama, yanlara ve arkaya götürememe, omuzda ağrılarla seyreden nadiren görülen bir hastalıktır. Hastalık sinsi gelişir ve gelişme sırasında hasta hastalığından habersizdir.
Kaslar azalıp spastik hale gelir. Aniden giysilerinin düğmelerini düğmeleyemez veya kaşığı ağzına getirmede zorluk çeker. Uyku rahatlığı bozulur, eller için rahat yer bulmada zorlanır.

HASTALIĞIN NEDENLERİ OLARAK KABUL EDİLEN SEBEPLER:

  • Eklem travmaları ve aşırı yükü;
  • Uzun süre oturur pozisyonda çalışma hayatı;
  • Servikal intervebral disklerin çıkıntı veya herniasyonu;
  • Kalıtsal nedenler.

TIBBİ UYGULAMA OMUZ EKLEMİ ÇEVRESİNDEKİ KASLARIN SPAZMINI RAHATLATMAYI AMAÇLAR:

  1. Özel simülatörlerde kineziterapi programı ; omuz eklemi hareket açıklığında kademeli artış ile omuz kuşağı spastik kasları üzerine etki eder.
  2. Y.Şişonin’in derin boyun kaslarını düzeltme yöntemiyle; omuz kuşağı ve boyun için kasların hipertonusunu giderici özel ekipman kullanılır.

DİZ OSTEOARTRİTİ'NİN (GONARTROZ) NEDENLERİ, BELİRTİLERİ, KİNEZİTERAPİ İLE TEDAVİSİ

Gonartroz diz ekleminin dejeneratif süreci olmakla birlikte en yaygın bir hastalık varyantıdır. Kineziterapi bakış açısı; yanlış , dengesiz ve orantısız hareket veya tamamen hareketsizlik metabolizmayı koruyamaz ve bu durum kasları, bağları ve tendonları atrofiye uğratır.

HASTALIĞIN ORTAYA ÇIKABİLECEĞİ DURUMLAR:

• Diz eklem travması sonucu, 
• Bulaşıcı hastalıkların bir komplikasyonu olarak - artrit, kondromatozis sonucu;
• Kadınlarda zamanla olan menopoz değişikliği sonucu.
Eklemlerde uygunsuz ve çok fazla streste kıkırdak yapı aşınarak, yırtılarak zarar görür. Diz eklemin normal işleyişini, içindeki kıkırdak kalıntıları bozmaktadır ve sonucunda o bölgede ağrı oluşumu, kireçlenme, hareket kısıtlılığı, immobilizasyon ve eklem hareketini kısıtlama başlamaktadır.
Diz osteoartriti,gonartroz  üç aşamada gelişme seyreder ve tedaviye ne kadar erken başlarsanız o kadar iyidir. Semptomları ortadan kaldırmaya yönelik ilaç uygulanır ve ileri evre olgularına cerrahi olarak müdahele edilir (diz protezi).
BİLGİ ALMAK İÇİN  0212 541 62 60

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Traksiyon (Çekme Aleti) ile Boyun Tedavisi

Çocuklarda Skolyoz (Omurga Eğriliği) Tedavisi

Ankilozan Spondilit (Bechterew Hastalığı) Tedavisi