Ankilozan Spondilit (Bechterew Hastalığı) Tedavisi

"Bechterew Hastalığı" veya "Ankilozan Spondilit", omurga ve eklemlerin kronik enflamatuvar bir hastalığıdır. Aynı zamanda bu hastalığın genetik nedeni ile birlikte birçok diğer nedenlerinin olduğuda bilinmektedir. Çok ileri derecedeki olgularda büyük eklemlerde kaynaşma (füzyon) sonucu tam hareketsizliğe bağlı tehlikeli sonuçları olabilir.

Bu hastalığın kronik olduğunu ve insan hayatına eşlik edebileceğini anlamak önemlidir. Hastanın sağlık durumu hastanın vücuduna bakımına, hastalıkla ne kadar mücadele edebilir olduğuna bağlıdır. Sadece sağlıklı yaşam tarzını uygulayarak, bir dizi özel egzersiz yardımıyla kas gerginliğini azaltarak, büyük miktarda ilaç kullanımından uzaklaşılabilir ve normal yaşam sürdürülebilir.

Kinezoterapi kliniğinde çok amaçlı simülatörlerde omurga ve eklemler için bireysel egzersiz seti kullanılarak Bechterew hastalığı veya Ankilozan Spondilit tedavisi ve profilaksisi (önlenmesi) düzenlenmektedir. Bir eğitmenin gözetiminde egzersiz yaparken atrofi gelişmiş kaslar ve eklemler güçlendirilir, sert ve gergin kaslar gevşetilerek rahatlatılır. Egzersiz sırasında hareket ve nefes alıp verme teknikleriyle ağrı azalır ve bu sırada eklem kaynaşması (füzyon) süreci durur, sonrasında ise hasta kendi başına verimli sonuçlarla devam ettirebilir.

Eklem, Bağ Dokusu Ve Omurga Niçin Ve Nasıl Zarar Görür?

Hastalığın ana nedeni, vücudun kendi eklem ve bağ dokusuna karşı gelişen saldırgan bağışıklık, başka bir deyişle uygunsuz bağışıklık sistemi cevabı olarak nitelendirilebilir. Genellikle zarar gören eklemler sakral eklem, kosto-vertebral eklemler, ayrıca el ve ayak eklemlerinin enflamasyonu ve kemiğe yapışan tendon yerleride gösterilebilir. Nadir durumlarda iç organ hasarı belirtilerinin de ortaya çıktığı görülmüştür.

Eğer son üç ayda:

  • Geceleri görülen (uyku sırasında da ortaya çıkabilen) sırt ağrısı;
  • Omurganın kas gerginliği;
  • Ayağa kadar uzanan bel ve göğüs ağrısı;
  • Kan tetkiklerinde sedimantasyonda artışı;
Şikayetleriniz varsa lütfen bize başvurun.

Spinal Hasar Semptomları

  1. Omurganın Lomber bölgesindeki hasarı – en önemli semptomdur. Ağrı ve kısıtlama geceleri ortaya çıkar ve sabaha doğru şiddetlenir, yoğunluk sadece egzersiz ve sıcak duş sonrası azaltılabilir. Kişi hareket etmeye başlayınca ağrı geceleyin hareketsiz dönemde ortaya çıkmak üzere azalır ve akşama doğru kaybolur.
  2. Ağrı semptomlarının bir üstteki omura yayılması.
  3. Omurga eğrilerinin düzleşmesi sonucu Kifoz (öne eğilme) oluşması ve bu oluşum kronik olarak birkaç yıl sonra gelişir. Hasta karakteristik pozisyonda hareket eder.
  4. Sırt kaslarının gerilmesindeki ağrı.
X-ray görüntülerinde intervertebral "köprü"ler açıkça görülür – kemikleşme sonucudur.

Eklem Hasarı Semptomları

  1. Sakral eklem hasarı, kalçalarda radikulit semptomlarına veya siyatik sinir enflamasyonuna benzer derin ağrılara neden olur.
  2. Ekstremitelerde kalça ve omuz eklem hasarı. Ağrılar günün ilk yarısında şiddetlidir.
  3. Enflamasyona veya şişmeye nadir sebep olur. Enflamasyon 1-2 ay sürebilir ama eklemlerin harabiyeti oluşmamaktadır.
Ankilozan Spondilite eşlik eden yeterince ekstra-artikular semptomlar bulunmaktadır - bunlar kalp dokusunun, gözün, akciğerlerin, böbreklerin ve üreterlerin enflamasyonlarıdır.


Hastalık olumsuz faktörlerin etkisi altında ilerleyebilir:

  • Uzun ve yanlış antiviral tedavi;
  • Travma;
  • Dengesiz beslenme;
  • Stres;
  • Sağlıksız yaşam tarzı.

Ankilozan Spondilit'in (Bechterew Hastalığı) Tehlikesi Nedir? Tedavi Karmaşıklığı Nedir?

Hastalığın gelişiminin eklem, tendon ve bağ dokusu enflamasyonu ile yakından ilişkili olduğu tesbit edilmiştir. Eğer önlem alınmazsa ya da yanlış tedavi edilirse, hastalık kronik hale gelebilir. Uzun yıllar insanlar hareket etmek için korkuda olurlar ve eziyet verici ağrı içinde kıvranırlar. Sonunda, eklemlerde kireçlenme olur, ankiloz (omurganın hareketsizliği) gelişir.
Bu nedenle en kısa sürede bağışıklık sisteminin agresifliğini azaltmak ve eklem enflamasyonunu kaldırmak önemlidir. Omurga üzerindeki ek yükü kaldırarak vucüt ağırlığını normalleştirmek ve diyet uygulamak da önem taşır. Hastalar doğru beslenmeli ve günlük en az 2-3 litre su tüketmelidirler. Bağışıklık sisteminin agresifliğini etkileyen negatif faktörlerden özellikle dikkat edilmesi gerekenler zihinsel stres ve sinirsel yorgunluktur. Ama asıl ve esas önem olan doğru tedavi ve fizik aktivitedir.

Kineziterapi Yöntemiyle Ankilozan Spondilit Tedavisi

Bu kompleks hastalığın tedavisinin kapsamlı olması gerektiği oldukça açıktır. Bağışıklık sisteminin saldırganlığı ortadan kaldırıldıktan sonra eklemlerin aşırı yüklenmesinden kaçınılarak bağışıklığı dikkatlice sürdürmek gerekir, ve en önemlisi - jimnastik yapmaktır.

Özel güç simülatörlerinde uygulanan çalışmalar;

  • Ankilozların ilerlemesinde azalma;
  • Yeni gelişen deformasyonlar için tedavi ve önlem;
  • Gevşemiş kasların güçlendirilmesi;
  • Kas spazmlarını ve ağrılarını ortadan kaldırmak;
  • Akciğerlerin nefes alma kapasitesini artırmak.
Kasları ve tendonları germek için özel olarak tasarlanmış Bubnovski simülatörleri idealdir. MBS (Multi-fonksiyonel Bubnovski simülatörleri) – omurga sistemi hastalıklarının tedavisinde gerçek bir devrimdir. MBS’de 100’den fazla egzersiz uygulamasını yapılabilir.

Tedavinin temeli,  kasların kandan göllenmesi değilde, eklemlerde eklem sıvılarının artması için dolaşımın güçlendirilmesidir, o da eklemleri besleyen damarların onarılmasına ve besleyici damarların oluşumuna sebep olmasıdır.

Kinezoterapi tedavi metodu ile hastalara, doğru vücut bakımı teknikleri öğretilmektedir. Elbette ağrılı bir mücadele kolay değildir ama sürekli ilaç kullanarak ömür boyu bu ağrıyı çekmekten çok daha iyidir.

RANDEVU VE UZMAN GÖRÜŞÜ ALMAK İÇİN (0212) 541 62 62
http://kineziterapi.com/ankilozan-spondilit-bechterew-hastaligi-tedavisi

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Traksiyon (Çekme Aleti) ile Boyun Tedavisi

Çocuklarda Skolyoz (Omurga Eğriliği) Tedavisi

OFİS ÇALIŞANLARINI TEHDİT EDEN HASTALIKLAR