Çocuklarda Skolyoz (Omurga Eğriliği) Tedavisi

Çocuklarda Skolyoz (Omurga Eğriliği) Tedavisi

Sonbaharın gelmesiyle çocukların omurgasına binen yük ciddi oranda artar.  Uzmanlara göre hareketsiz yaşam tarzı sadece yetişkinler için değil, çocuklar için de ciddi tehlike arz etmektedir. Bugün ortopedi uzmanlarının okul öğrencilerinde sıklıkla teşhis ettiği durum skolyozdur. İstatistik verilerine göre orta okul ve lise öğrencilerinin  %40 -70'inde ciddi bir tedavi gerektiren omurga deformitesine rastlanmaktadır.

Skolyozun Tehlikesi Nedir?

Uzun süre ders masası başında oturmanın omurgada yol açtığı gerilim sonucu yürüyüş bozukluğu, ayrıca kalpte ve solunum organlarında çeşitli bozukluklar gelişebilir.
Omur kayması ve duruş bozukluğu gibi sorunlar altı ay boyunca bilgisayar başında zaman geçirmiş çocuklarda sıkça görülen bir durumdur. Buna bağlı olarak baş ağrısı olabilir, daha sık hastalanabilir, sindirim sorunları yaşanabilmektedir. Tüm bu şikayetlerin altındaki sebep iç organlara bası yapan omurga eğriliğidir. Bunun dışında safra gidişi bozuklukları ve buna bağlı olarak gelişen bağırsak sistemi ve mide hastalıkları baş gösterebilir. Aynı şekilde kürek kemiklerinin farklı seviyelerde yer almasına bağlı olarak akciğerler de etkilenebilir.
İç organların fonksiyon bozuklukları neticesinde kan akışında oluşan düzensizlik ağrı ile birlikte seyreden çeşitli beyin sorunlarına yol açar. Omurga eğriliğinin sebep olduğu rahatsızlıkların listesi elbette yukarıda belirtilenlerle sınırlı değildir.

Çocuklarda Skolyoz (Omurga Eğriliği) TedavisiOmurga Sorunları Nasıl Önlenebilir?

Ebeveynler açısından esas amaç bu çocukta bu hastalığın gelişmesini önlemektir. Çocuğunuzda omurga sorunu gelişmesini engellemek için:
  • Okul çantası seçiminde ortopedik özellikli olmasına dikkat edilmelidir;
  • Okul öğrencisi için uygun ayakkabı seçimine özen gösterilmelidir;
  • Çocuğun evdeki ders çalışma alanı doğru düzenlenmeli, uygun mobilya tercih edilmelidir;
  • Ortopedik yatak kullanılmalıdır.
Çocuğunuzda skolyoz ile uyumlu ilk belirtileri fark ettiğinizde gerekli tedavi programının düzenlenmesi için hemen doktora başvurunuz.

Skolyoz ile Kifoz Arasındaki Fark Nedir?

Skolyoz omurganın yana doğru eğrilmesidir. Kifoz ise omurganın geriye doğru eğrilmesi ile karakterize bir durumdur. Skolyoz sağ ve sol tarafa doğru gelişebilmektedir. Genellikle göğüs hizasındaki omurga bölümünde başlayan skolyoz ileride bel omurgasını da etkileyebilir. Bu duruma S şekli skolyoz adı verilir. Belirgin bir skolyoz olgusuna pelvis dengesizliği, yürüyüş bozukluğu, kalp ve akciğer fonksiyon bozuklukları eşlik eder.

Skolyozun Nedenleri Nelerdir?

Omurganın, yapısı itibariyle kendi kendini simetrik şekilde tutma özelliği yoktur. Bu görevi vücut kasları yerine getirir. Omurganın doğru pozisyonda durabilmesi için ciddi bir kas gücü gerekmektedir. Kasların gücü yetersiz kaldığında omurga eğrilmeye başlar (skolyoz belirtileri çoğunlukla yoğun büyümenin olduğu 6-8 yaş ve 10-12 yaş arasında oluşur). Bu bakımdan skolyoz başlı başına bir hastalık olmayıp kronik kas zayıflığı ve kas gelişim bozukluğu belirtisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Kronik kas zayıflığına yanlış duruş pozisyonu, tek elde çanta taşıma alışkanlığı, düztaban vs. etkenler de eklendiğinde omurga eğriliği gelişir. Tedaviye başlanmadığı, skolyozun ana sebebi ortadan kaldırılmadığı takdirde, çocuk düzgün oturması, düz durması konusunda sürekli uyarılsa dahi olumlu netice alınamaz. Oysa sırt kaslarının simetrik olarak güçlenmesine yönelik egzersizler yapılsa, omurganın kendiliğinden düzelmesi mümkün.

Çocukta Skolyoz Nasıl Tespit Edilebilir?

Çocuğunuzun sırtı size dönük olacak şekilde durup gevşemesini söyleyin (her zamanki alışık pozisyon almasını isteyin). Burada ilk önce dikkat etmeniz gereken skolyoz belirtileri şunlardır:
  • bir omuz diğerinden biraz yüksek ise
  • kürek kemiklerinden biri çıkıntı yapıyor ise
  • bir kol diğer kola göre vücuda daha yakın konumda ise
  • öne doğru eğildiğinde omurganın eğri olduğu göze çarpıyor ise.

Kineziterapi Yöntemi ile Skolyoz Tedavisi Nasıl Uygulanmaktadır?

Kineziterapi yöntemi ile skolyoz tedavisi için çok fonksiyonlu egzersiz aletleri ile uygulanan çok etkili bir egzersiz sistemi geliştirilmiştir. Bu egzersiz sistemi sayesinde omurgadaki eğrilikler nazikçe ve ağrısız bir şekilde giderilebilmektedir. Skolyoz tedavisi için egzersiz programı her bir çocuk hastaya özel olarak düzenlenmektedir. Kineziterapi Fizik Tedavi Merkezi uzmanları tarafından egzersizlerin hasta tarafından doğru uygulanması öğretilerek, kontrol edilmektedir. Çocuk hastalara düzenlenen egzersizler yetişkin hastalara verilenler ile aynı olup yük dozları çok daha düşüktür (yük dozları hastaya özel olarak ayarlanır).

Kineziterapi Merkezi’nde ayrıca doğru nefes eğitimi verilmektedir. Çünkü egzersizlerin belirli bir şekilde nefes verilirken yapılması gerekmektedir.

Önemli olan skolyoz (omurga eğriliği) tedavisine erken başlamaktır. Skolyoz öncesinde genellikle postür bozukluğu görülür (kamburluk, omurga aşırı öne veya geriye doğru kayar). Kineziterapi Merkezi’ne erken başvurarak çocuğunuzun ileride olabilecek omurga sorunları ile karşı karşıya kalmasını önleyebilirsiniz. Kesin tanı konulmuş olsa bile büyüme çağını henüz tamamlamamış (12-14 yaş) olan çocuklarda skolyoz tamamen tedavi edilebilmektedir.
20 yaş sonrasında skolyozun (omurga eğriliğinin) tedavisi gittikçe zorlaşır. Yine de, olgun yaştaki hastalarımızın durumunu bile, egzersizleri sistematik ve doğru uygulamak kaydı ile önemli ölçüde düzeltebiliyor, ağrıları ortadan kaldırabiliyor, süreci durdurabiliyor, hatta omurganın tekrar eski doğal şekline dönmesini sağlayabiliyoruz.

Kineziterapi yöntemi ile skolyoz (omurga eğriliği) tedavisinde doktor tarafından önerilen egzersizler özel dekompresyon egzersiz aletleri desteği ile uygulanmaktadır. Egzersiz seansları kontrast su prosedürleri (sauna + soğuk duş) ile pekiştirilmektedir. Bu sayede skolyozun belirtileri ortadan kaldırıldığı gibi hastanın genel sağlık durumu üzerinde de olumlu etki sağlanmaktadır. Kineziterapi Fizik Tedavi Merkezi’nde egzersiz yapan çocuklar vücutlarına doğru davranmayı öğreniyor, doktorlara ve ilaçlara bağımlı olmayan birer insan olarak yetiştiriliyorlar. Kineziterapi Merekezi’ndeki iyimserlik atmosferi klinik ve hastanelerde hakim olan atmosferi kesinlikle andırmıyor.

“Hastalarımız yoktur. İyileşenlerimiz var. Hastalarımıza olan yaklaşımımız budur”.

Öğrencinize sağlık ve başarılar dileriz!
RANDEVU VE UZMAN GÖRÜŞÜ ALMAK İÇİN (0212) 541 62 62
http://kineziterapi.com/cocuklarda-skolyoz-tedavisi

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Traksiyon (Çekme Aleti) ile Boyun Tedavisi

Ankilozan Spondilit (Bechterew Hastalığı) Tedavisi