KAMBURLUK (KİFOZ) TEDAVİSİ

KİFOZ (KAMBURLUK) NEDİR?

İnsan omurgasının normal anatomisi kafa tasımızdan başlayıp leğen kemiğimize kadar uzanan arkadan bakıldığında tamamen düz bir hat şeklinde, yandan bakıldığında ise bel ve boyun bölgesinde hafif çukurluğu yani “lordoz” ve sırt bölgesinde ise hafif bir kamburluk “kifoz“ olmalıdır.

Ayakta rahat pozisyonda dururken çekilen röntgenlerde omurgamızın torakal yani sırt bölgesinde fizyolojik olarak doğal kabul edilen bir kifoz ölçüsü vardır bu sınır 20 ile 55 derece arasındadır. Bir insanın bu aralıkta kifozu yani kamburluğu olması normal sınırlarda kabul edilir.

Kifozda cerrahi tedavi uygulanabilmesi için kamburluk en az 75 derece ve üzeri olmalıdır.

Kifoz rahatsızlığı iki şekilde ortaya çıkabilir duruş bozukluğuna bağlı posturel kifoz ve omurgayı oluşturan omurların yapılarında ortaya çıkan sorunlara bağlı oluşan yapısal kifozdur.

KİFOZ (KAMBURLUK) BELİRTİLERİ

Kifoz daha çok 9 – 13 yaş aralığında büyüme çağındaki çocuklarda görülür. Kifoz belirtilerini ilk önce aileler çocuklarındaki dik duramama ve sırt bölümünde oluşan çıkıntı ile fark ederler. Kifoz omurganın esnekliğini ciddi anlamda azaltır ve hastayı kısıtlar bu hastalar omurgası normal olan kişilere göre çok daha çabuk yorulurlar ve kamburluğun derecesine göre bel ve sırt ağrıları yaşarlar.

Kifoz eğriliğin derecesine bağlı olarak hastanın boyunun olduğundan ortalama 5 cm daha kısa görünmesine sebep olur.

KİFOZ (KAMBURLUK) SEBEPLERİ

Yapısal kifozun birçok sebebi olmakla birlikte aynı skolyozda  da olduğu gibi büyük bir kısmının sebebi bilinmemektedir.  İdiopatik yani sebebi bilinmeyen kifoz türüne “scheuermann kifozu” denir.

Bilinen kifoz sebepleri ise konjenital doğuştan gelen omurga anomalilerine bağlı kifoz, Yaşlı bireylerde kemik erimesi ve buna bağlı oluşan omurga mikro kırıklarına bağlı kifoz, Eklem romatizmalarına bağlı kifoz (ankilozan spondilit) olarak sıralanabilir.

KİNEZİTERAPİ YÖNTEMİYLE KAMBURLUK (KİFOZ) TEDAVİSİ

Kineziterapi yöntemi ile, kullanılan diğer tedavi yöntemlerine, alınan çok sayıda ilaca rağmen geçmeyen sırt ağrılarını geçirmek mümkündür. Kineziterapi her yaş grubundaki hastada uygulanabilecek bir yöntemdir.

Modern rehabilitasyon ekipmanları ile uzman doktorların gözetiminde gerçekleştirilen «Tedavi edici hareketler kompleksi» olarak da adlandırılabilecek kineziterapi ile hastanın kendi içindeki gücü harekete geçirilmektedir.
Omurganın göğüs bölgesinde (Torakal vertebra) meydana gelen hastalıklarda sistemli bir eğitim sonucunda ise şunlar sağlanmaktadır;
  • Omurganın göğüs, boyun ve bel bölgesinde meydana gelen paravertebral kaz spazmlarının giderilmesi,
  • Kas esnekliği ve eklemlerdeki hareketliliğinin artması,
  • Kaslar içinde omurlara besin maddeleri taşıyan yeni kollateral damar oluşumları,
  • Çevre dokularda oluşmuş olan ödem ve diğer inflamatuar değişikliklerin azalması.
RANDEVU VE UZMAN GÖRÜŞÜ ALMAK İÇİN (0212) 541 62 60

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Traksiyon (Çekme Aleti) ile Boyun Tedavisi

Çocuklarda Skolyoz (Omurga Eğriliği) Tedavisi

OFİS ÇALIŞANLARINI TEHDİT EDEN HASTALIKLAR