TENİSÇİ DİRSEĞİNİN TEDAVİSİ


Tıp literatüründe “tenisçi dirseği” dış epikondilitis, “golfçu dirseği” iç epikondilitis olarak adlandırılır.
Epikondilit, kasların omuz kemiği epikondillerine bağlandığı yerlerde gelişen, komşu dokularda iltihaplanma ve dirsekte ağrı ile karakterize olan distrofik bir rahatsızlıktır.

TENDİNİT HASTALIĞI NASIL GELİŞİR?

Dirsek ekleminin dış yüzünde lokalize kas kirişi tendiniti halk arasında “tenisçi dirseği” adıyla anılırken, dirsek ekleminin iç yüzünde bulunan kiriş tendiniti “golfçu dirseği” olarak bilinir.
Dirsek ekleminin hareketi; kolun bükülüp açılmasını, dışa ve içe doğru dönmesini sağlar. Sorun; parmaklara, el ayasına ve ön kola hareket veren birkaç kasın birleşim yerinde oluşur. Kolun iç kısmında yer alan ön kas grubuna ait bükücü kaslar ve pronator yani döndüren kaslar dirseğin iç tarafına bağlanmıştır. Kolun dış kısmında yer alan arka kas grubunu ise parmak, el ayası ve ön kol açıcı kaslar ve supinator yani uzvu dışa doğru döndüren kaslar oluşturur.

RİSK GRUBUNA GİREN KİMLERDİR?

Kaslarımız aşırı yüklenmeden çok etkilenirler. Yapılan bazı egzersizler profesyonel sporcularda bile dirsek eklemi kirişinin iltihaplanmasına yol açabilir (örneğin; ters tutuş barfiks egzersizi). Aynı zamanda hareketlerin yanlış yapılması da olumsuz etkiye sahiptir. Örneğin; golf oyuncularında çok alçaktan yapılan vuruş dirsek sağlığı açısından hatalı harekettir. Aynı şekilde tenisçiler için raket ölçüsünün doğru seçilmesi ve soldan vuruş tekniği çok önemlidir.
Günümüzde bu mesleki hastalık artık yalnızca sporcularda görülmüyor. Sürekli uygulanan yük (ağırlık) dirsekte ağrıya ve iltihaplanmaya yol açabilir (bahçe işleri, bilgisayar ve hatta kasa cihazı başında çalışma gibi). Hem kadınlarda hem de erkeklerde aynı sıklıkla görülen bu rahatsızlık olgun yaştaki erkeklerde genç erkeklere göre daha ağır seyreder. Söz konusu hastalık piyano sanatçılarında, taş işçilerinde, boyacılarda ve marangozlarda, demircilerde ve masözlerde, armrestling güreşçilerinde, kimya sanayisinde çalışanlarda ve ışınlanmış kişilerde gelişebilir.

GELENEKSEL YÖNTEMLERLE UYGULANAN EKLEM TEDAVİSİ NEDEN KALICI SONUÇLAR VERMEZ?

Hastayı rahatsız eden hangi eklem olursa olsun geleneksel tedavinin standart şeması şöyledir: kıkırdak koruyucular, non-steroid anti inflamatuvar ilaçlar (NSAİİ), şiddetli ağrılarda ek olarak eklem bölgesine sıkı bandaj ve sabitleme uygulaması. Peki, zamanla neler olur? Çalışmayan kaslar atrofiye uğrar, hastanın kurtulmaya çalıştığı ağrı sendromu gittikçe ilerler.
Zamanla hareket kabiliyetini muhafaza edebilmek için hasta oldukça zor ve yüksek maliyetli olan eklem protez ameliyatına karar vermek durumunda kalabiliyor. Çünkü kaybedilen zaman yüzünden mevcut eklem artık kurtarılamaz. Ameliyat sonrasında çabuk toparlanmak ve protezin vücut tarafından reddini önlemek de ciddi bir hazırlık gerektirir.
Cerrahi girişimin zorunlu olduğuna ikna edilmeye çalışılsanız bile acele etmemekte fayda var. Belki daha doğal yöntemlerle eklem ağrısını tedavi etme umudu hala vardır.
Bunun için Kineziterapi Fizik Tedavi Merkezi’ne gelerek uzmanımıza danışmanız yeterli. Uzmanımız tarafından yapılacak miofasiyal tanı işleminin ve röntgen veya MR filmi incelemesinin ardından rahatsızlığınıza yönelik bireysel bir tedavi yaklaşımı belirlenebilir. Siz de uzmanımızla birlikte iyileşme yolunuz ile ilgili kararınızı vereceksiniz.

KİNEZİTERAPİ İLE TENİSÇİ DİRSEĞİ TEDAVİSİ

Kineziterapi uzmanlarınca eklem ağrısı eklemin kısmen veya tamamen hareketliliğini kısıtlayan ödemin sonucu olarak değerlendirilir. Ödem; eklem bölgesindeki ana ve kılcal damar dolaşımının bozulması neticesinde oluşmaktadır. Bu bölgedeki dolaşımda düzelme sağlamak suretiyle ödem ve ağrı ortadan kaldırılabilir.
Bu sebeple, öncelikli olarak yapılması gereken eklemdeki ağrıyı gidermek değil, (ki doktorlar çeşitli ağrı kesicilerle genellikle bunu yapar), eklemin yumuşak dokularındaki ödemi gidermektir.
Kineziterapi merkezinde her bir eklem için (diz, kalça ve omuz eklemi) ayrı ayrı belirlenen egzersiz programı özel olarak geliştirilmiş lisanslı tedavi yöntemi ile çok fonksiyonlu egzersiz aletlerinde uygulanır. Söz konusu aletlerde yapılan egzersizler sayesinde eklem üzerine gelen eksenel yük ortadan kalkar, kaslardaki kan dolaşımı düzelir ve nihai sonuç olarak eklem ağrısı ortadan kalkar.
Önemli olan; tendinit veya herhangi bir başka eklem ağrısı söz konusu olduğunda zamanın aleyhte işlediğini unutmamaktır. Merkezimize ne kadar erken başvurursanız iyileşmeniz ve ağrıdan kurtulmanız da o kadar kolay olacaktır.
BİLGİ ALMAK İÇİN  0212 541 62 60

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Traksiyon (Çekme Aleti) ile Boyun Tedavisi

Çocuklarda Skolyoz (Omurga Eğriliği) Tedavisi

OFİS ÇALIŞANLARINI TEHDİT EDEN HASTALIKLAR